top of page

Semmihez sincs most kedved? Nem vagy egyedül...

Updated: Feb 12, 2021



Még alig 2 hete, hogy ránk szakadt a kényszerű változás, de máris az egész életünket át kellett alakítani, legyen az munka, szórakozás vagy a család apraja-nagyjának az ellátása az új helyzetben. Azóta gyakorlatilag a 4 fal között éljük napjainkat és napról-napra várjuk az újabb és újabb szigorító intézkedéseket. Már 2 hete, hogy beköszöntött az „új világ”, de még fel sem tudtuk fogni, hogy mi történik körülöttünk és hol is vagyunk jelenleg ebben az egész szürreális helyzetben. Nem értjük, hogy mi játszódik le bennünk, mert ezer dolgot érzünk egyszerre és talán meg sem tudjuk fogalmazni. Mintha az időjárás is velünk együtt zavarodott volna össze, pár napja délután 2 fok volt, ma 22. Hogy jövő héten mi lesz, azt csak megjósolni próbáljuk. De talán már nem is akarjuk.


Minden megváltozott, és ráadásul egy nagy fokú bizonytalanság van a jelenben is, nem csak a jövőben. Nem tudjuk mi jöhet holnap és nem tudjuk, hogy mikor lesz vége. Látjuk a beömlő statisztikákat, nem csak arról, hogy mennyi a legújabb fertőzöttek és halálos áldozatok száma, hanem arról is, hogy a gazdaság zuhanórepülésben ível lefelé és az összes gazdasági elemző a legrosszabbra készül.


Lehet, hogy felszabadult az időd, lehet, hogy sokkal többet kell dolgoznod, de az is lehet, hogy a munkádat már el is vesztetted vagy a vállalkozásod került nehéz helyzetbe. Anyagi veszteség, gazdasági veszteség, a kapcsolatok elvesztése. Teljesen normális, amit érzel.


Amin most keresztül megyünk, az bizony a gyász folyamata. Azonban ez a kollektív gyász teljesen újszerűvé teszi az egész helyzetet: szinte mindenki szerte a világon hasonlóan érez. A mi életünkben ez talán még soha nem is fordult elő kollektíven. Többségünk nem élt át háborúkat, éhínséget, spanyol náthát…


Nem csoda, hogy az ágyból sincs kedvünk kikelni, nemhogy lakást nagytakarítani, nyelvtanfolyamba kezdeni, otthoni-kockahas-bikinibody-kihívásokba kezdeni. Hiszen még a kedvenc kávézónkba vagy bárunkba sem tudtunk beülni péntek este…


Ha tudatosítjuk magunkban, hogy amin jelenleg keresztülmegyünk az a gyász folyamata, akkor már a veszteségeinkre is tudunk máshogy nézni. A gyász folyamatának lépéseit nem tudjuk megspórolni: Tagadás – Harag – Alkudozás – Depresszió – Elfogadás. Az erő az utolsó fázisban, az elfogadásban van. Ha végigmentünk a korábbi fázisokon, csak utána tudunk szembenézni a helyzettel, elfogadni, előre indulni és tovább építkezni ebben a teljesen megváltozott szituációban.


Az elfogadás az a szakasz, ahol a kontrollt vissza tudjuk venni a saját életünkbe: meg tudom mosni a kezem, tudok maszkot viselni, home-office-ban is tudok dolgozni, a hűtőmet is fel tudom tölteni élelemmel. Ha ez már megy, utána tudunk tovább gondolkodni. A világban történt események felett nincs hatalmunk. Koncentráljunk arra, ami felett van: ami tőlünk telik, tegyük meg, hogy elkerüljük vagy átadjuk a fertőzést és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogyha visszatekintünk 1 év múlva erre a pár hónapra, akkor azt tudjuk mondani, hogy a körülményekhez képest legjobban használtuk ki az időnket.


Mit tudsz tenni?

- Legyél nyugodtan szomorú és gyászold el a veszteségeidet. Adj időt magadnak, míg alkalmazkodsz az új helyzetben.

- Gondold végig, hogy mennyi felszabadult időd van – ha van egyáltalán. (sokunknak ezekben a hónapokban nemhogy felszabadult időnk nincs, de a munkánk is többszörösére duzzadt vagy a gyerekekkel való közös tanulás veszi el felszabadult időnket)

- Állíts fel fontossági sorrendet, hogy – bár nem tudod meddig fog ez az átmeneti állapot tartani – de mi az, amit mindenképpen meg kell lépned az új helyzethez alkalmazkodva.

- Haladj egyenként. Ne ess pánikba, hogy hosszú a lista, koncentrálj mindig a legfontosabbra.

- Tudatosítsd magadban, hogy ez egy átmeneti állapot. Ha pedig vége lesz, akkor tudj úgy visszatekinteni erre az időre, hogy: „Gáz volt, de legalább mindent megtettem, hogy a legjobbat hozzam ki belőle.”


Ha pedig a fontossági listádon rajta van a nyelvtanulás, akkor nézd meg az áprilisban induló rövid távú online nyelvtanfolyamainkat.


Cambridge felsőfokú felkészítő:

Üzleti-Gazdasági szaknyelvi szókincsbővítő:

Nyelvtani rendszerező:

Állásinterjú felkészítő:


bottom of page