top of page

Segítség! Állásinterjúra megyek! - Mire számítsak?


A sikeres állásinterjúhoz elengedhetetlen a célzott felkészülés. A célzott felkészüléshez, viszont tudnod kell, hogy mivel ill. kivel állsz... vagyis ülsz majd szemben. Ha tudod, hogy milyen típusú állásinterjúra számíthatsz, máris nyert ügyed van!

a Magyarországon leggyakrabban előforduló

állásinterjú típusok

Állásinterjú angolul

A jól megszerkesztett önéletrajz és az átgondolt motivációs levél meghozta hatását, megcsörrent végre a telefonod és behívtak állásinterjúra! Méghozzá angol nyelvű interjúra!

Úgy érzed, hogy már a küszöbön állsz és egy aprócska lépés választ csak el álmaid munkájától… de egyelőre az ajtó zárva van előtted és fogalmad sincs hogyan kopogj be rajta, hogy be is engedjenek. Viszont kérdés nincs: menni kell!

Csak nem igazán tudod, hogy mire számíts az ajtó túloldalán.

Ehhez adnék most egy kis segítséget.

Mielőtt elkezdesz lázasan készülni az állásinterjúra, tudnod kell, hogy milyen típusú interjút fog a cég alkalmazni. Ha nem tudod, akkor derítsd ki, hívd fel a HR-est és nyugodtan kérdezz rá! Kizárólag idegen nyelven, vagy magyarul is fognak veled beszélgetni? Hányan lesznek jelen? Milyen formában zajlik az interjú?

Leggyakrabban előforduló interjú fajták:

1. Telefonos interjú:

Egyre gyakoribbak a telefonos interjúk, melyeket már nem csak a távolság áthidalására, hanem első körös szűrésre is alkalmaznak, mind a fejvadászok, mind a cégek.

Előnye: Meg tudod előre beszélni a telefonhívás időpontját, így jegyzettel készülni is tudsz a kérdésekre. Első körös szűrésnél általában az információközlés és előre összeállított alapkérdések megválaszolása az cél, nem pedig a munkáltató vagy a fejvadász meggyőzése, hogy te vagy a tökéletes választás, de természetesen - mint bármilyen kommunikációban - itt is óhatatlanul befolyásolják őket az első benyomások, még ha nem is látjátok közben egymást.

Hátránya: Bizonyos cégek ad-hoc módon alkalmazzák, előzetes megbeszélés nélkül. Illetve legtöbb embernek nehéz úgy kapcsolódni valakihez, hogy nincs vizuális visszacsatolás.

Mindenképpen kerüld el azokat a telefonos interjúkat, amikor először a HR felhív, hogy visszajelezzen az önéletrajzoddal kapcsolatban, majd megkérdezi, hogy feltehetne-e pár kérdést, esetleg angolul is és mire észbe kapsz, már egy telefonos interjú közepén találod magad, amelyre sem lelkileg, sem tartalmilag nem tudtál felkészülni, esetleg az időpont sem igazán megfelelő. Ilyenkor mondd nyugodtan a hívónak, hogy hívjon vissza egy megbeszélt időpontban, mert most nem aktuális sajnos a telefonhívás.

2. Személyes interjú

Ennek több fajtája lehet:

A. Fejvadásznál, toborzónál

Ez gyakorlatilag egy előszűrés, ahol a fejvadász egy adott pozícióra, vagy csupán az adatbázisuk bővítésére, de nem feltétlenül konkrét cégnél lévő, konkrét pozícióra keres jelöltet. A fejvadász cégeknél az interjú célja, hogy a tanácsadó különféle állásajánlatokat tudjon felkínálni a végzettségednek és a képességeinek megfelelően. Ezek az interjúk a cégen belüli interjúhoz jelentenek belépőt.

Az effajta interjú gyakran inkább személyiségi jegyekre összpontosít, mintsem a szakmai felkészültségére. Itt is számíthatunk angol ill. magyar interjúra, pszichometrikus tesztre ill. alapvető, de széles körű kérdésekre tanulmányaidra és tapasztalatodra vonatkozóan. Az interjú hossza, mélysége, a kitöltendő tesztek száma nagy mértékben függ az adott fejvadász iroda bevált gyakorlatától.

B. Cégnél

1. One-to-one interjú

Általában kisebb cégeknél fordul elő, ahol nincs HR-es, hogy a cég vezetője saját tapasztalataira, emberismeretére alapozva próbálja meg felmérni a jelentkező szakmai hátterét és képet alkotni a jelöltről.

Előnye: Nagyon jól is elsülhet, hiszen legtöbbször a szimpátia legalább annyit nyom a latban, mint a szakmai rátermettség. Ha jó a kommunikációs készségünk, jól kijövünk és megtaláljuk a közös hangot az interjúztatóval, és szakmailag sem vagyunk utolsók, akkor szinte azonnal nyert ügyünk van.

Hátránya: Bizony rosszul is elsülhet, ugyanezen okoknál fogva, hiszen a vezetője nem HR-es szakember, gyakorlatilag nem ért a munkavállaló kereséshez. Mivel nem akarnak költeni külsős szakemberre így sebtiben cégen belül megoldják a feladatot, azonban nem biztos, hogy fel tudják mérni a jelölt valós rátermettségét a munkára.

2. Panel interjú

Panel interjú esetén a cég részéről többen jelennek meg és általában többen is kérdeznek a jelölttől. A kérdések szigorú logika alapján felépítettek, és mindegyik kérdező a saját szakmai területén belül kérdez. A HR-es általában pszichológiai, személyiségre, munkastílusra, kapcsolati viszonyokra vonatkozó direkt és ún. "behaviorális” azaz, viselkedésre vonatkozó egyszerű és trükkös kérdéseket tesz fel. A szakmai vetetők kérdéseikkel a jelölt szakmai tapasztalatára és a feladatkörrel kapcsolatos szakmai rátermettségére kíváncsiak, azonban ezek a kérdések is jól felépítettek, gyakran tartalmaznak szituációs elemeket, melyre a válaszokat a jelentkezőnek konkrét példákkal kell szemléltetnie.

Előnye: Általában a HR-es és a szakmai vezető és részt vesz a cégtől, így egy interjú keretén belül rengeteg fajta kérdésre választ kapnak cégnél. A paneles interjú kérdések (általában) struktúrált interjúk, elég jól fel lehet rájuk készülni.

Ha figyelünk a panel interjú során, akkor mi is sok hasznos információt leszűrhetünk a vezetők egymás közötti viszonyáról, a cég kommunikációs stílusáról és hierarchiájáról. A panel hangulata, atmoszférája segíthet abban, hogy eldöntsük, hogy akarunk-e ebben a csapatban, ennek a csapatnak dolgozni

Hátránya: Az eleve stresszben lévő jelentkező lelkiállapotára általában nincs jó hatással ha négyen-öten ülnek vele szemben az asztal másik végén. Nehezebb dolgunk van azért is, mert nem csak a kérdezővel kell szemkontaktust kell teremtenünk, hanem a válaszaink során a bizottság többi tagjával is, akik nyilvánvalóan más és más érzéseket keltenek bennünk. Nekünk azonban ugyanazt a pozitív, hozzáértő, lelkes attitűdöt kell közvetítenünk mindegyikük felé.

Struktúrált interjú

- amely mindegyik fent említett típusban előfordulhat

Egy magára valamit is adó cégnél struktúrált állásinterjúkra számíthatunk, one-to-one és a panel interjú esetében is. Tipikus kérdéscsoportok: Általános kérdések, Célzott szakmai kérdések, Nyitott kérdések, Szituációs kérdések, Esettanulmány kérdések, Provokatív kérdések

Struktúrált interjú során a munkáltató egy előre összeállított, jól felépített kérdéssort vesz végig az interjún az általános kérdésektől haladva a szakmai kérdések felé, melyet szigorúan, minden jelölt esetében végigvesznek.

Előnye: Biztosítja a fair, egyenlő hozzáállást és bánásmódot a jelöltekhez, így az értékelés és a döntés is ez alapján történik

Hátránya: Mivel szigorú, kötött tematika szerint halad az interjúztató, így nehezebb laza, oldott légkört kialakítani a jelentkezővel. Erre a feladatra az első körös interjún gyakran a junior HR-est delegálja a cég, aki gyakran fiatalabb és tapasztalatlanabb a jelölttel szemben, így eleve prejudikáljuk a kérdezőt.

3. AC – Assessment Center

Tipikusan nagyvállalatok, azon belül is a pénzügyi szférában tevékenykedő multinacionális vállalatok kedvelt interjúztatási formája. Mindegyik Big Four-ban alkalmazzák, így ha ezen a területen kívánsz elhelyezkedni, akkor számíthatsz rá. Bár a jelenlegi munkaerő hiány már a pénzügyi területre is begyűrűzött, így most, 2018. elején, az utóbbi fél év alapján azt mondhatom, hogy az AC-k is lecsökkentették mind a feladataik, mind az interjú köreik számát és időintervallumát, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy hónapokig várakoztassanak és tesztelgessenek egy potenciálisan megfelelő jelöltet, aki ebben az időben más cégektől is visszautasíthatatlan ajánlatot kaphat, így „lecsúsznak” róla.

Mit fontos tudni az Assessment Center-ről?

Magyar fordítása Értékelő Központ lehet(ne), azonban szinte soha nem használják a cégek a magyar megfelelőt. Az AC felmérése során feladatok, szituációk megoldása közben vizsgálják a jelölteket. Viselkedésüket, hozzáállásukat, csoport esetén a csoportban elfoglalt szerepüket. A jelölteket a betöltendő munkakörre jellemző feladatok elé állítják, és viselkedésükből, reakcióikból igyekeznek arra következtetni, hogy hogyan boldogulnának az adott munkakörben. A módszer előnye, hogy az kiválasztott jelöltek hosszabb távon jobban teljesítenek, mivel kiválasztásuk nemcsak verbális, hanem gyakorlati tapasztalatokra is alapozódik.

Hogy milyen feladatok és tevékenységek a leggyakoribbak az AC-ben, és hogyan érdemes rájuk készülni, azt egy következő blogbejegyzés keretében kifejtem,

Ha szeretnél felkészülni az angol állásinterjúdra és profi segítséget szeretnél, akkor ne habozz, jelentkezz az következő Állásinterjúra Felkészítő Workshopunkra még ma:

bottom of page