top of page

Mi legyen az újévi nyelvtanulási fogadalmakkal?

Updated: Jan 29, 2021


így alakítsd ki a vágyott új szokásaidat!

Mindegy, hogy fogyni szeretnél, vagy egy nyelvet folyékonyan beszélni: bármelyikre igaz, hogy a leghatásosabb módja a hosszú távú változás elérésének az, ha egy új szokást alakítasz ki. Ez különösen igaz a nyelvtanulásra, hiszen egy nyelv elsajátításához hosszú időn át tartó rendszeres gyakorlásra van szükség. Bár a szokások kialakulása egy sokat kutatott téma és oldalakon át lehetne taglalni, most csak néhány tippet adok nektek, hogyan alakítsatok ki új szokásokat és hogyan érjétek el a nyelvtanulási célotokat.

Kapcsold az új szokást egy már meglévő régi szokáshoz

Ha egy már korábban berögzült szokást használtok, akkor sokkal egyszerűbb hozzákapcsolni egy újat. Hiszen a régit már automatikusan végzitek, gondolkodás nélkül. Például, ha minden reggel kávézással kezded a napot és szeretnéd a szaknyelvi szókincsedet is bővíteni, akkor a reggeli kávéd mellé válassz egy angol nyelvű újságcikket, vagy vedd elő a kedvenc telefonos nyelvtanuló alkalmazásodat. Bármit, ami érdekel! Lassan de biztosan a reggeli kávé mellé automatikusan kapcsolódik a nyelvtanulás is, a nélkül, hogy különösebb erőfeszítést kellene érte tenned.

Kezd kicsiben

Elsőre nagyon jó gondolatnak tűnhet, hogy mindent megváltoztatsz az életedben és azonnal a fél napodat nyelvtanulásra vagy sportolásra akarod szánni. Azonban a valóság az, hogy sokkal hatásosabb, ha kisebb, apróbb változásokat vezetsz be. Az agyunk mindig az ismerőst keresi. Az ismerős élményeket, érzelmeket, szokásokat. Hosszú távon fárasztó lesz számára a sok változás és automatikusan ellenszegülni fog, és vissza akar térni a megszokotthoz. Ha az a célod, hogy folyékonyabban beszélj egy idegen nyelven, akkor minden nap foglalkoznod kell a nyelvvel. Igen, minden egyes nap. Kezd csupán egy rövid feladattal, vagy videóval. Csak akkor növeld a napi adagokat, ha már kialakult a szokásod és automatikussá vált a nyelvtanulás beiktatása.

Egyszerre csak egy új szokást vezess be

Amíg nem alakult ki az automatizmus az új szokással kapcsolatban, ne kezdj újat! A szokás hatalma azon alapszik, hogy már nem kell erőfeszítést tenned, sőt gondolkodnod sem azon, hogy a tevékenységet elvégezd. Automatikusan az életed része lett. Ha túl sok mindent akarsz egyszerre megváltoztatni, akkor nagy eséllyel mindegyik kudarcra lesz ítélve.

Gyakorold az új szokást minden nap

A szokások az agyunkban új idegpályákat alkotnak, illetve felülírják a régi idegpályákat. Ezt azonban csak úgy tud kialakulni, ha valamit rendszeresen teszünk. Úgy képzeld el az agyad idegpályáit, mint a hasizmodat. 😊 Csak akkor tud kialakulni, hogyha rendszeresen edzed. Gyakorold az új szokást minden nap, lehetőség szerint azonos napszakban. Használj emlékeztetőt, hogy ne felejtsd el véghez vinni és emlékeztessen a tevékenységre.

Adj magadnak időt

Mivel időbe telik az agynak, hogy új idegpályákat alakítson ki, ezért kezdetben, amíg nem alakul ki az új szokás, sokkal nehezebb dolgod lesz. Általában 3-4 hétben határozzák meg az új szokás kialakulásának az időtartamát. Ebben az időben még jobban kell motiválnod magad az eredmények elérésére. Hogyan lehet ezt megtenni? Például nyomon követed a fejlődésedet, telefonos alkalmazásokat vagy egy fancy naptárt használsz arra, hogy kipipáld az elvégzett tevékenységet, így láthatod a saját kitartásodat és elkötelezettségedet – ami további motiváló erővel bírhat. Ha jutalmazod magad kezdetben minden egyes elvégzett feladat után, az is segíthet a kezdeti időszakban. Ahogy közeledsz a 3-4 hét végéhez, egyre könnyebb lesz a feladatokat elvégezned, hiszen lassan már szokásoddá váltak.

Oszd meg másokkal

Végül, de nem utolsó sorban rengeteget segíthet, ha tudod, hogy nem vagy egyedül! Több ezer más ember is pont azzal küzd, amivel Te! Ha megtaláljátok egymást, akkor egyrészt bátoríthatjátok is egymást, hogy ne adjátok fel, másrészt elszámoltathatók is lesztek egymás felé! Keress egy tanulópárt vagy edzőtársat és máris nehezebb lesz lemondani az aznapi feladatot.



Let’s make English a habit!

bottom of page