top of page

Csoportos vagy egyéni nyelvoktatás?


Hogyan döntsd el? Mit gondolj át hozzá?

5 tipp a választáshoz

1. Mi a célod?

Ha kezdő vagy esetleg újrakezdő szinten állsz, és a célod egy alapfokú nyelvtudás megszerzése, akkor érdemes csoportos oktatással kezdened, hiszen a kezdeti szakaszban sokkal élvezetesebb lehet másokkal együtt, szórakozva átvészelni az alapokat. Közben látod, hogy más is pont ugyanúgy hibázik, ahogy te, ami önbizalmat adhat a későbbiekben.

Ha azonban már legalább középfokon beszéled a nyelvet és specializálni szeretnéd az oktatást: egy konferenciára vagy prezentációra készülsz, ill. nyelvvizsgázni szeretnél, akkor nagyobb hasznát veheted a magánoktatásnak, hiszen az oktató csak veled foglalkozik, így gyorsabban és hatékonyabban éred el a kívánt célt.

2. Milyen a személyiségtípusod?

A tanuló személyiségtípusa nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogyan érzi magát a tanórán. A tanfolyami csoportot azoknak a hallgatóknak ajánlanám, akik alapjában véve nyitottabbak, kommunikatívabbak, nem rettennek vissza mások előtt való beszédtől, szerepléstől, és akire ösztönzőleg hatnak a csoporttársak. Azonban, aki gátlásosabb, introvertáltabb, annak a kezdeti időszakban megfelelőbb lehet egy személyiségéhez passzoló magántanár.

3. Milyen a tanulási stílusod?

  • Szeretsz a saját tempódban haladni? Konkrét elképzelésed van róla, hogy mire van szükséged?

  • Szeretsz egyedül tanulni vagy csak simán idegesítenek az emberek?

  • Sokkal több beszédre van szükséged, mint amennyire a nyelvórán lehetőséged van?

  • Főként a szókincsedet szeretnéd fejleszteni és eleged van a nyelvtanból? Vagy pont fordítva? ---- > Akkor valószínű egy magánóra jobban fekszik neked.

Azonban ha versenyszellemű vagy, motiválnak a csoporttársak, szereted a fix tanmenetet, mert keretek között tart, akkor ----> jelentkezz be egy csoportos oktatásra.

A csoport meghatározott célja és időkerete nem enged a halogatást: valószínű, hogy a tanfolyam végére kitűzött nyelvvizsga nagyobb mozgatóerő úgy, ha a társaid is teljes gőzzel készülnek rá.

4. Mennyi időd van?

A csoportos oktatás hátránya, hogy kicsit sem rugalmas a beosztása. Azonban, pont ez az előnye is! Nem tudod tologatni az óráidat, sem lemondani, hiszen akkor nem csak ugrik az időpontod (és ezáltal a pénzed is) hanem még le is maradsz, amit sokkal nehezebb bepótolni!

Ha azonban kaotikus a munkabeosztásod és nem tudod magad hetekre-hónapokra előre lekötni, akkor kénytelen leszel magántanárt választani, ha hatékonyan akarsz haladni a nyelvoktatással.

5. Mennyi az anyagi kereted?

Természetesen mindenkinek a saját pénztárcája határolja be az oktatásra fordítandó költségvetést, de nem árt átgondolni pár dolgot a választás előtt. Nyilvánvaló, hogy egy csoportos oktatás jóval olcsóbb, mint egy egyéni tréning. Viszont, ha végiggondolod, hogy mennyi ideje jut rád az oktatónak a csoportban ill. hány alkalmat kell kihagynod egyéb elfoglaltságaid miatt, akkor már nem is biztos, hogy annyival előnyösebb számodra a csoportos oktatás.

Ha mindezeket átgondolva úgy érzed, hogy a csoportos kurzusok a megfelelőbbek neked, akkor nézd meg milyen ajánlatunk van most:

Ha viszont úgy gondolod, hogy hatékonyabban tanulnál magánórákon,

akkor itt tudsz érdeklődni a szabad időpontokról:

bottom of page