top of page

Minden fejben dől el! - Az újévi fogadalom buktatói

Updated: Feb 6, 2020


Miért bukunk bele az újévi fogadalmunkba?

Nem alakítod ki a szokást – avagy: Minden agyban dől el!

Azt mindannyian tudjuk, hogy egy régi, rossz, berögzült szokást nem lehet egyik napról a másikra kitörölni. Az agykutatók MR vizsgálatával bebizonyították, hogy a viselkedési szokások gondolkodási minták alapján alakulnak ki, melyek idegpályákat alakítanak ki az agyban. Ezek fogják alapját képezni a viselkedésednek, amikor egy választás vagy döntés előtt állsz. Ha keményen ellenállsz valaminek, azzal továbbra is csak az adott dologra fókuszálsz és erősíted az idegpályák aktivitását. Mindannyian ismerjük a “ne gondolj a lila elefántra” példát, amikor tuti, hogy lila elefántra fogsz gondolni.

Mi akkor a megoldás?

A kutatók megállapították, hogy szinte szó szerint át lehet programozni az agyat azáltal, hogy felülírjuk a régi szokásokat és új idegkapcsolatokat alakítanak ki az agyban. Ezáltal pont úgy “átkábelezzük” az agyat, ahogy egy régi ház elektromos hálózatát újrahuzalozzuk, új elektromos kiállásokkal, új helyre felszerelt lámpákkal. Ezáltal új idegpályákat alakítunk ki. Egy állandó átalakulás zajlik az idegpályák kiépülése területén, miközben a kiépült pályáknak csupán egyharmadát őrizzük meg. Hogy melyeket, ez a pályák aktivitásán múlik. Minél többször ismétlünk egy folyamatot, annál inkább aktívabb lesz az idegpálya, így lassan de biztosan szokásunkká válik a cselekvés – ezáltal felülírva a régi rossz beidegződést. Állítólag 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy egy újfajta cselekvés rendszeresen ismételve szokásunkká váljon.

Ennek ismeretében az újévi nyelvtanulási fogadalmunk sikeressége bizony azon múlik, hogy tudatosan, napi szinten hozunk döntéseket és választunk a tevékenységeink között a kitűzött céljaink alapján, cselekszünk, közben pedig bízunk a tudományban és számoljuk vissza a 21 napot. :-)

De hogyan válik szokásunkká egy teljesen újfajta cselekvés, amit ráadásul nehéznek, fárasztónak, unalmasnak és monotonnak érzünk? Hát, az bizony sehogy!

Hm... várjunk csak egy kicsit.... Egyáltalán kell hogy unalmasnak, fárasztónak, nehéznek és monotonnak érezzük a nyelvtanulást?

Nem! :-)

A következő részben ahhoz fogok ötleteket adni, hogyan tedd élvezetessé a legunalmasabbnak tűnő nyelvtanulási feladatot is!

Addig is, töltsd le a a STREAKS-t, hogy valaki ellenőrizzen a terved véghezvitelében!

Ez egy szuper kis telefonos alkalmazás, ahol beállíthatod a céljaidat, az ütemezést és biztos lehetsz benne, hogy a telefon rendszeresen emlékeztet a teendőidre, valamint számon kéri azokat rajtad.



bottom of page