top of page

Információk a magyarországi
Cambridge C1 vizsgákról

Cambridge nyelvvizsgákra való jelentkezéshez

- A 2020. december 24-e után megszerzett Cambridge bizonyítványok egyenértékűek a Magyarországon államilag elismert, akkreditált nyelvvizsga-bizonyítványokkal. Ez azt jelenti, hogy az azóta megszerzett Cambridge bizonyítványokat önmagában is elismerik a magyarországi intézmények, így nincs szükség honosítási eljárásra. Mivel felsőfokú (C1) nyelvvizsgának felel meg, tökéletesen illeszkedik a Cambridge vizsgarendszerbe a középfokú (B2) Cambridge B2 First (FCE) és a legmagasabb nyelvtudást (C2) bizonyító CPE – Cambridge Proficiency közé.

 

- Fontos tudni, hogy a pontszámítási rendszer szerint, ha valaki túlteljesíti a C1 követelményeit, annak automatikusan jár a C2-es vizsga! Bár Magyarországon nem létezik C2-es bizonyítvány, de nemzetközi környezetben rendkívül nagy presztízzsel bír:

A Cambridge Assessment English vizsgaközpont lehetőséget ad arra, hogy egy-egy KER (Közös Európai Referenciakeret) szintet (pl. B1) többféle Cambridge nyelvvizsgával lehessen megszerezni, illetve egy vizsgával több szintet lehessen elérni. Ez két irányban valósulhat meg:

  1. Ha egy vizsgázó jobb eredményt ér el annál, mint amilyen szintre jelentkezett, egy szinttel magasabb minősítést kaphat ugyanazért a vizsgadíjért. Például, ha valaki B2 szintű (középfokú) nyelvvizsgára jelentkezik, kiemelkedő eredmény esetén kaphat C1-es szintű (felsőfokú) nyelvvizsga-minősítést is.

  2. Ha egy vizsgázó csak néhány ponttal ér el gyengébb eredményt annál, mint amilyen szintre jelentkezett, akkor még kaphat egy szinttel alacsonyabb minősítést. Például ha valaki C1 szintű (felsőfokú) angol nyelvvizsgára jelentkezik, de nem éri el a C1-es szintet, még kaphat B2-es szintű (középfokú) angol nyelvvizsga-minősítést.

 

- Szerencsére a vizsga egyre népszerűbb és már nagyon gyakran hirdetik meg a vizsgát, gyakorlatilag minimum havonta 1x van számítógépes vizsga a budapesti British Council-ban, míg papír alapú vizsga a nyári időszakon kívül akár havonta többször is előfordulhat a tipikus vizsgaidőszakokban (december, március, május).

Nem sokan tudják, hogy Magyarországon a British Council az időpontokat a jelentkezők számával arányosan hirdeti meg, tehát ha sok az érdeklődő akkor további vizsgaidőpontokat hirdethet meg az adott időszakra, ezért érdemes folyamatosan nézni a honlapjukat az újabb időpontokért. Fontos tudni, hogy ők is csak a hivatalosan, központilag meghatározott vizsganapokból választhatnak, melyet mi is megtalálhatunk itt, a Cambridge központi oldalán. Tehát ezen felül biztosan nem fognak időpontokat meghirdetni Magyarországon:

 

- A vizsga nem olcsó, jelenleg 61.000 forint a vizsga, de ez az euro árfolyam függvényében folyamatosan változik.

- A külföldön megszerzett Cambridge bizonyítványokat jelenleg honosíttatni kell ahhoz, hogy Magyarországon elismertethetőek legyenek. A honosítási folyamatról a NYAK honlapán tudsz tájékozódni és letölteni a honosítási kérelmet. Honosíttatni csak a jelentkezés szintjén sikeresen letett vizsgák bizonyítványait lehet! 

- A 2020. szeptember 16-a után meghirdetett Cambridge English vizsgák egyelőre még sajnos nem szerepelnek az „első ingyenes nyelvvizsga” programban, így tehát nem lehetséges a sikeresen letett vizsgák díját visszaigényelni az államtól. 

bottom of page