top of page

Melyik felsőfokú nyelvvizsgát válasszam?

Updated: Dec 9, 2022


Miért pont a Cambridge C1?

Mit kell tudni a Cambridge C1 Advanced

(korábban CAE) nyelvvizsgáról?

 

Gyakran kérdezik tőlem a hallgatók, tanítványok, hogy melyik felsőfokú nyelvvizsgát ajánlom.

Őszintén? Nagy rajongója vagyok a Cambridge Advanced-nek...

Már 15 éve is Cambridge CAE vizsgahelyen dolgoztam, azóta pedig több 100 sikeresen levizsgázott hallgatót felkészítve, soha nem csalódtam ebben a vizsgában.

Nézzük az okokat:

- Több mint 8000 oktatási intézmény fogadja el szerte a világon, az Egyesült Királyságban pedig az oktatási intézmények 100%-a, tehát minden egyes egyetem elismeri a magas szintű, alapos nyelvtudás bizonyítékaként.

Ha munkát keresel, ennek a nyelvvizsgának a birtokában gyakorlatilag bármelyik multinacionális nagyvállalat szívesen fogad, hiszen a Cambridge Advanced nyelvvizsgán már meggyőzően bizonyítottad a nyelvtudásodat.

- A vizsgára való készülés közben pont azok a készségeid fejlődnek, melyeket a külföldi tanulásnál vagy nemzetközi cégeknél való munkában kamatoztatni tudsz.

- Mivel felsőfokú (C1) nyelvvizsgának felel meg, tökéletesen illeszkedik a Cambridge vizsgarendszerbe a Cambridge First (FCE) és a legmagasabb nyelvtudást (C2) bizonyító CPE – Cambridge Proficiency közé.


Fontos tudni, hogy a pontszámítási rendszer szerint, ha valaki túlteljesíti a C1 követelményeit, annak automatikusan jár a C2 bizonyítvány! Bár Magyarországon nem létezik C2-es bizonyítvány, de nemzetközi környezetben rendkívül nagy presztízzsel bír.

- Nagyon gyakran hirdetik meg a vizsgát, gyakorlatilag minimum havonta 1x van számítógépes vizsga a budapesti British Council-ban, míg papír alapú vizsga a nyári időszakon kívül akár havonta többször is a tipikus vizsgaidőszakokban. (decemberben, májusban)

- A vizsga nem olcsó, jelenleg 64.000 forint körül mozog euro árfolyam függvényében. Azonban, mivel a vizsga Magyarországon akkreditált, a vizsgadíjból a törvény által meghatározott maximális összeg (jelenleg 34.500 ft) visszaigényelhető a 14 és 35 év közötti vizsgázóknak, akik sikeres vizsgát tettek.FRISSÍTÉS: 2020. szeptemberétől a vizsga magyarországi akkreditációja szünetel. FRISSÍTÉS 2: A 2020. december 24-e után megszerzett Cambridge bizonyítványok egyenértékűek a Magyarországon államilag elismert, akkreditált nyelvvizsga-bizonyítványokkal. Ez azt jelenti, hogy az azóta megszerzett Cambridge bizonyítványokat önmagában is elismerik a magyarországi intézmények, így nincs szükség honosítási eljárásra. Jelenleg a Cambridge English vizsgák nem szerepelnek az „első ingyenes nyelvvizsga” programban, így nem lehetséges a sikeresen letett vizsgák díját visszaigényelni az államtól.

Jelenleg a következő időpontok vannak meghirdetve, de a lista folyamatosan bővül, érdemes időnként ellátogatni a British Council oldalára az időpontokért

Aki sikeres vizsgát tesz, biztos lehet benne, hogy

  • egyetemi szinten tud angol nyelvű kurzust hallgatni oktatási intézményben

  • hatékonyan tud kommunikálni vezetői szinten

  • magabiztosan tud részt venni munkahelyi meetingeken, megbeszéléseken, tárgyalásokon, előadásokon

  • magas szinten és folyékonyan tudja magát angolul kifejezni

- A vizsga egy életre szól, tehát NEM ÉVÜL EL 2 ÉV UTÁN, mint az IELTS vagy TOEFL vizsgák!

- A C1 vizsga pontrendszere szinte minden európai egyetemen és főiskolán hivatalosan konvertálható az IELTS vizsgarendszer pontjaival, így amelyik oktatási intézmény pontos IELTS pontszámot ír elő, az legtöbbször kiváltható az ekvivalens C1 pontokkal. Jelentkezés előtt minden esetben az adott intézménynél érdeklődj az elfogadott nyelvvizsgák köréről.

Pontok megfeleltetése

A vizsga 4 részből áll:

- Az írásbeli rész kb. nettó 3 óra 40 percet vesz igénybe. Legutóbb 2015 decemberében változott a vizsga, sokkal rövidebb lett, közel másfél órával, így a vizsgázók kevésbé fáradnak ki a feladatok megoldása közben, jobban és tovább tudnak koncentrálni.

- A szóbeli rész kb. 20 percet vesz igénybe, párosan zajlik, azaz egy másik vizsgázóval közösen történik. Ennek pont az a lényege, hogy a vizsgázó saját szintjén lévő jelentkezővel közös kommunikációt folytasson, mindkét fél részéről spontán feladatmegoldással. Sokkal objektívebb így az értékelés és sokkal életszerűbb a vizsga, mintha a vizsgázóval kellene párbeszédet folytatni.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a vizsga, vagy szeretnél többet megtudni a vizsga menetéről jelentkezz a következő C1 felkészítő kurzusunkra itt:

vagy

töltsd le az ingyenes vizsgaismertető füzetet itt:

Ha 1 alkalmas Webináriumra szeretnél jelentkezni, ahol 1-1 vizsgarészt tekintünk át (Speaking, Essay Writing, Report/Proposal Writing stb. akkor ide kattints:



bottom of page