Miért bukunk bele az újévi fogadalmunkba? - A hatékony célkitűzés

Frissítve: feb 4


Új év, új célok, új fogadalmak. Ismerős?

Vagy nem is annyira újak, hiszen már tavaly is megfogadtad, vagy tavalyelőtt…. vagy…. izé…

Miért van az, hogy már évek óta meg akarsz tanulni egy nyelvet, letenni azt a nyelvvizsgát, de valahogy sosem jutsz el a finishbe, a kezdeti lelkesedés valahogy mindig alábbhagy?

Hát, el kell mondjam, ezzel az „élménnyel” nem vagy egyedül!

Bár szinte mindannyian szoktunk újévi fogadalmakat tenni – még ha nem is kimondva, de belül magunknak – csupán az emberek 12%-a tartja be azokat és éri el a célját. (Brit tudósok megállapították :) )

De nézzük csak, miért is van mindez és mit tehetünk azért, hogy idén kivételesen sikeresek legyünk a céljaink elérésében.

6 ok, amiért meghiúsulnak az újévi fogadalmaink

Ebben a 6 részes sorozatban sorra vesszük az okokat, hogy miért is bukunk el az újévi fogadalomtételben, valamint mi kell ahhoz, hogy sikeresen elérjük a célunkat!

A mai bejegyzésben lássuk az elsőt, holnap jövök a második résszel!

Első ok: Rosszul meghatározott célok

Semmi nem ítéli biztosabb kudarcra a fogadalmunkat, mint egy rosszul meghatározott cél. Vigyázat: Az, hogy „megtanulok angolul” nem konkrét cél! Ez pont olyan, mint a „le fogok fogyni” vagy a „munkahelyet váltok”. Mi ezekkel a baj? Túl általános, túl távlati és túl megfoghatatlan. A „meg akarok tanulni angolul” kijelentés önmagában valójában egy vágyálom.

Akkor milyen egy pontosan meghatározott cél?

Az üzleti életben jól ismert SMART célmeghatározás tökéletesen alkalmazható a nyelvtanulási célokra is:

S – Specific - Konkrét - Pontos célmeghatározás, a cselekvés megnevezésével, nem csak az eredmény meghatározásával. Használjunk aktív, cselekvő igét és határidőt a konkretizáláshoz. Pl. „Megtanulom és begyakorlom a marketing szakszavakat és a prezentációs kifejezéseket angolul, hogy május végén 10 perces előadást tudjak adni egy konferencián.” vagy „10 hét alatt átismétlem az angol nyelvtani alapjait, úgy, hogy napi 30 percet aktívan feladatmegoldással töltök a könyvem és a tanár által adott feladatok alapján.”

M – Measurable - Mérhető – A célnak egyértelműnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani azt, hogy elérted-e vagy sem. Pl. Ha sikeresen tudsz előadni a marketing konferencián angolul, vagy sikeres nyelvtani tesztet írsz a 10. hét végén, akkor igen.

A – Attainable – Elérhető – Elég nagy volumenű legyen a cél, ahhoz, hogy kihívás elé állítson, de ne túl nagy, hogy, elvegye a kedved a feladattól. Ha azt mondod, hogy 3 hónapon belül leteszed a B2-es (középfokú) nyelvvizsgát, de 10 éve nem beszéltél angolul, és az iskolában is csak nagy nehézségek árán érettségiztél le, az nyilvánvalóan nem elérhető.

R – Realistic – Ésszerű - A cél fontos legyen számodra, ami mellett el tudsz köteleződni és beleilleszthető a napi életviteledbe. Pl. nem most kell leadni a szakdolgozatod és közben lakásfelújítás és költözés alatt álltok, ja és a legkisebb gyermeked csak fél éves, akivel otthon kell lenned.

T – Time-bound – Határidőhöz kötött - Ha szorít az idő az cselekvésre kényszerít. Pl. 1 hónap múlva lesz egy angol tárgyalásod, vagy május végén bejelentkeztél a nyelvvizsgára.#tippek #resolutions #újévifogadalom #pszichológia #nyelvtanulás #kitartás

  • Instagram - White Circle
  • Blogger - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2017 Designed by Trx - All rights reserved

0