top of page

Miért bukunk bele az újévi fogadalmunkba? - A hatékony célkitűzés

Updated: Jan 29, 2021


Új év, új célok, új fogadalmak. Ismerős?

Vagy nem is annyira újak, hiszen már tavaly is megfogadtad, vagy tavalyelőtt…. vagy…. izé…

Miért van az, hogy már évek óta meg akarsz tanulni egy nyelvet, letenni azt a nyelvvizsgát, de valahogy sosem jutsz el a finishbe, a kezdeti lelkesedés valahogy mindig alábbhagy?

Hát, el kell mondjam, ezzel az „élménnyel” nem vagy egyedül!

Bár szinte mindannyian szoktunk újévi fogadalmakat tenni – még ha nem is kimondva, de belül magunknak – csupán az emberek 12%-a tartja be azokat és éri el a célját. (Brit tudósok megállapították :) )

De nézzük csak, miért is van mindez és mit tehetünk azért, hogy idén kivételesen sikeresek legyünk a céljaink elérésében.

6 ok, amiért meghiúsulnak az újévi fogadalmaink

Ebben a 6 részes sorozatban sorra vesszük az okokat, hogy miért is bukunk el az újévi fogadalomtételben, valamint mi kell ahhoz, hogy sikeresen elérjük a célunkat!

A mai bejegyzésben lássuk az elsőt, holnap jövök a második résszel!

Első ok: Rosszul meghatározott célok

Semmi nem ítéli biztosabb kudarcra a fogadalmunkat, mint egy rosszul meghatározott cél. Vigyázat: Az, hogy „megtanulok angolul” nem konkrét cél! Ez pont olyan, mint a „le fogok fogyni” vagy a „munkahelyet váltok”. Mi ezekkel a baj? Túl általános, túl távlati és túl megfoghatatlan. A „meg akarok tanulni angolul” kijelentés önmagában valójában egy vágyálom.

Akkor milyen egy pontosan meghatározott cél?

Az üzleti életben jól ismert SMART célmeghatározás tökéletesen alkalmazható a nyelvtanulási célokra is:

S – Specific - Konkrét - Pontos célmeghatározás, a cselekvés megnevezésével, nem csak az eredmény meghatározásával. Használjunk aktív, cselekvő igét és határidőt a konkretizáláshoz. Pl. „Megtanulom és begyakorlom a marketing szakszavakat és a prezentációs kifejezéseket angolul, hogy május végén 10 perces előadást tudjak adni egy konferencián.” vagy „10 hét alatt átismétlem az angol nyelvtani alapjait, úgy, hogy napi 30 percet aktívan feladatmegoldással töltök a könyvem és a tanár által adott feladatok alapján.”

M – Measurable - Mérhető – A célnak egyértelműnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani azt, hogy elérted-e vagy sem. Pl. Ha sikeresen tudsz előadni a marketing konferencián angolul, vagy sikeres nyelvtani tesztet írsz a 10. hét végén, akkor igen.

A – Attainable – Elérhető – Elég nagy volumenű legyen a cél, ahhoz, hogy kihívás elé állítson, de ne túl nagy, hogy, elvegye a kedved a feladattól. Ha azt mondod, hogy 3 hónapon belül leteszed a B2-es (középfokú) nyelvvizsgát, de 10 éve nem beszéltél angolul, és az iskolában is csak nagy nehézségek árán érettségiztél le, az nyilvánvalóan nem elérhető.

R – Realistic – Ésszerű - A cél fontos legyen számodra, ami mellett el tudsz köteleződni és beleilleszthető a napi életviteledbe. Pl. nem most kell leadni a szakdolgozatod és közben lakásfelújítás és költözés alatt álltok, ja és a legkisebb gyermeked csak fél éves, akivel otthon kell lenned.

T – Time-bound – Határidőhöz kötött - Ha szorít az idő az cselekvésre kényszerít. Pl. 1 hónap múlva lesz egy angol tárgyalásod, vagy május végén bejelentkeztél a nyelvvizsgára.



 

bottom of page