top of page

Jogász vagyok. Nyelvvizsgázni akarok.

Updated: Feb 13, 2021


Jogász vagyok. Nyelvvizsgázni akarok.

Na igen, de melyik nyelvvizsgát válasszam?

Hát, ez egy rendkívül jó kérdés.

Tavaly év végéig alig győztük a felkészülést a Cambridge ILEC nyelvvizsgára az egyéni és a csoportos hallgatókkal, azonban 2016 decemberétől megszűnt a Cambridge English jogi szaknyelvi vizsgája.

Jogász diákjaim teljesen joggal teszik fel a kérdést, hogy a Magyarországon elérhető maradék két nyelvvizsgából melyiket válasszák? Hiszen jelenleg már csak a magyar PROFEX és a nemzetközi TOLES elérhető.

Először vegyük sorba, hogy milyen szempontoknak is kell megfelelni optimális esetben a szaknyelvi vizsgának:

1. Jól mérjen, teljesíthető legyen

2. Megfelelő segédanyagok álljanak rendelkezésre a felkészüléshez

3. Használható tudást adjon a mindennapi szakmai életben

4. Kommunikatív, életszerű feladatokból álljon

5. Nemzetközileg elfogadott, elismert legyen

Nos ezek után méltán vakarja a fejét mind a hallgató, mind a tanár, hogy most a magyar jogrendet alapul vevő, kétnyelvű, kizárólag Magyarországon elfogadott PROFEX-et vagy a jelenleg még nem akkreditált de nemzetközileg elismert kizárólag írásbeli feladatokból álló TOLES-t válasszák.

Nyílván, ha csupán kettő közül lehet választani, akkor minden magára valamit is adó nyelvoktató a TOLES-t ajánlja a hallgatóinak, viszont azt is kicsit nehéz szívvel teszi. Kétségtelen, hogy a két vizsga összehasonlításából a TOLES kerül ki győztesen, a felépítését és a gyakorlatiasságát figyelembe véve, de még mindig reménykedünk a csodában, hogy az Cambridge English vagy a TransLEGAL jogász-nyelvészei vagy akár egy még számunkra ismeretlen nyelvi központ előrukkolnak a jövőben egy hiánypótló, kommunikatív jogi szakmai nyelvvizsgával.

Addig is, a TOLES felkészítő kurzusok elérhetők itt.


Jogi szaknyelvi szókincs bővítéséhez ajánjljuk az ingyenesen letölthető E-book-unkat:



bottom of page