top of page

Neked való az online nyelvtanulás?

Updated: Jan 29, 2021

Kinek való az online nyelvtanulás?


Kézenfekvő válasz lenne azt mondani, hogy mindenkinek, hiszen a járvány idején szinte minden oktatást online platformokra helyeztek át, így minden korosztálynak online órákat kínálnak az ország összes oktatási intézményében: legyen az óvodás zenés foglalkozás vagy felnőttoktatási képzés.



Azonban van 3 dolog, amivel nem árt, ha rendelkezünk, mielőtt online csoportos oktatásra jelentkezünk.


1. Stabil és jó minőségű internetkapcsolat


Erre mindenki rávágja, hogy persze, ez nála adott. Viszont az a tapasztalat, hogy sajnos mégsem így van. Ha megfelelő online alkalmazást használ a tanár, azonban az egyik résztvevőnél rendszerint rossz a kapcsolat, akadozik és visszhangzik a hang, lefagy a kép az nagyon meg tudja nehezíteni az egész csoport munkáját. Mivel eleve nehezebb online kontaktust tartani, az állandó megállás és visszakérdezés zavarja az órát és öntudatlanul is feszültséget kelt a csoportban. Persze az mindenkinél előfordulhat, hogy egyszer-egyszer lefagy a kép, vagy szétkapcsol a net, de ha ez rendszeresen történik, azt meg kell oldani.


Tipp: próbáljuk ki előre az internetet videóhívásban több alkalmazásban is barátokkal, családtagokkal. Éles a hang? Nem szemcsés a kamera képe, nem akadozik a hang, nincs időben késleltetve a kapcsolat? Ha gond van, akkor váltsunk internetes csomagot vagy készüléket. Vagy üljünk közelebb a routerhez.


2. Kommunikációs készség


Az online meeting külön műfaj. Kizárólag a képernyőn látott kommunikációra vagyunk kénytelenek hagyatkozni, ráadásul több ember arcát figyeljük állandóan, így a nonverbális kommunikáció gyakran elkerüli a figyelmünket. Ezzel persze önmagában semmi gond nincs, pont annyi az előnye, mint a hátránya: akár fáradtan, pizsamában is megjelenhetünk az online órán – nagy eséllyel senkinek nem fog feltűnni. Azonban, azok tudnak sikeresen részt venni az online csoportos órákban, akik szívesen és könnyen bekapcsolódnak a beszélgetésbe, csoportos munkába, annak ellenére, hogy a non-verbális kommunikáció híján kevesebb impulzus éri őket, azaz, nincs közvetlen szemkapcsolat.


Tipp: ne várjuk meg, hogy a tanár, vagy a csoporttársunk a nevünkön szólítson, vagy ránk néz (hiszen ez utóbbi egészen biztosan nem fog online előfordulni). Vegyünk részt a társalgásban önállóan. Döntsük el, hogy pont annyit beszélünk és válaszolunk a kérdésekre, mint a csoporttársaink. Általában attól félnek a résztvevők, hogy mi lesz, ha egyszerre szólalnak meg valaki mással, az udvariatlan – azonban, ez bármennyire is furcsa: nagyon ritkán fordul elő.


3. Tech fluency


De ez mit is takar? Tudj használni online platformokat, eszközöket. Ne ijedj meg a skype, zoom és számos egyéb online konferencia eszköz alkalmazásától. Ne félj újdonságokat kipróbálni, valamint az ablakok és képernyők között bóklászva ne menjen fel a vérnyomásod, hogy már megint nem találsz vagy látsz valamit az óra kellős közepén. Ez mindannyiunkkal előfordul - velem is -, azonban pár alkalom alatt megtanuljuk és hozzászokunk. Addig pedig el kell engedni. Aztán amint megtanultad lesznek újabb technológiai kihívások, hiszen a tanárod nagy eséllyel újabb alkalmazásokkal fog bombázni.


Tipp: töltsd le előre az adott órán használt alkalmazást és próbáld ki a barátaiddal. Olvass utána, nézz róla youtube videókat és böngészgesd a beállításait. Nagy eséllyel már az első óra előtt rájössz, hogyan működik és felmerül benned egy-két kérdés, amelyet később feltehetsz.


Ha a fenti 3 dologgal rendelkezel, akkor máris nyert ügyed van!


Várunk szeretettel a következő online kurzusunkon.



bottom of page